wat is ipsYlon?
>ipsYlon?

ipsYlon is een kleinschalig lo-fi festival; een open podium waarop iedereen zonder gêne naar voren kan stappen om muziek te maken, te zingen, te dansen, een gedicht voor te dragen of een verhaal te vertellen. Of zoals een van de organisatoren het stelde: kom cultureel apenkooien!

De eerste ipsYlon-avond werd op zaterdag 21 oktober 2006 gehouden in de Bar&Boos in Leiden. Op deze eerste editie is het voordragen van gedichten/verhalen door technische problemen helaas komen te vervalen. Ook was er weinig ruimte om te dansen. Maar, wat overbleef was een grote enthousiaste groep die, in verschillende samenstellingen, een avond lang geïmproviseerde muziek heeft gemaakt en geschilderd. Er was dan ook geen onderscheid tussen publiek, schilders en muzikanten; iedereen deed mee.

Sindsdien zijn er elk jaar twee ipsYlon festivals gehouden: een zomereditie op een buitenlocatie* en een in het najaar binnen. Beide edities bieden een combinatie van een jamsessie, een open podium en enkele van te voren benaderde acts. De buiten ipsYlon is echter in principe gereserveerd voor acoustische muziek, terwijl er binnen ook versterkt gespeeld wordt. ipsYlon is echter niet alleen gericht op muziek, ook dans, cabaret, poëzie en schilderkunst hebben hun plek, binnen het open podium, binnen de jam en op deze avonden. Daarnaast bieden we bij de buiteneditie 's middags altijd enkele workshops (variërend van dans en poëzie tot zand- en luchtkastelen bouwen)  aan en wordt de binneneditie afgesloten met een dj-set.

In 2011 werd aan deze twee jaarlijkse edities van het ipsYlon festival nog een derde ipsYlon event toegevoegd de ipsYlon Movie Nights hier vertoonden we een serie hand geselecteerde films die qua thematiek, symboliek, vormgeving  en feel een bijzondere aanvulling zijn op de "gewone "ipsYlon" avonden.

Met deze drie events is ipsYlon nu min of meer gelijkmatig over het jaar verdeeld. Films aan het eind v.d. winter, het buiten festival aan het begin van de zomer en de binneneditie aan het eind van de herfst... Wij hopen jou daar ook te zien!

* Al is dit officiëel een buiteneditie, er is altijd een alternatieve binnenlocatie in geval van regen en onweer!